Tankar om trav

Stenhård

Bergman Bloggar – more than meets the eye.

21 februari – Invasion grande gigante

I hästbristens Sverige tycker ATG/ST att det är en bra idé att invitera så många som 105 travare till helgens Rikstototävlingar på Solvalla. 99 hörsammade inbjudan. Det är alltså rekordmånga hästar som skall starta på V75 kommande lördag. Det är 200 lax i förstapris i samtliga sju lopp.

Med sådana pengar vimlar det väl av topptravare på lördag? Det är inte ens nära. Känns mer som en random runda av Winter Burst. Alltså allt annat än eliten. Säger lycka till de som har som yrke att analysera lördagslopp. Mer Lotto än så här blir det inte.

Jag kommer att titta på två-tre lopp där åtminstone några sportsliga gobitar går att skönja. Resten kan lallarna lalla med.

Andreas Bergman

Hästar Amundön

Summarn kummarn

16 februari – Axevalla hed

Trista tävlingar väntar på Axevalla hed. Så denna vecka nöjer jag mig med några korta rader.

Silverdivisonen inleder. Raggamuffin är i toppform. Lägg till spår 1 och Uhrberg som chaufför och spets slut lyser i eldskrift.

I klass 2 tror jag det är dags för Lucas Laday att skörda frukterna fullt ut. Senast tapper V75-tvåa på Åby. Räknar med att Jugge Ess bombar framåt för tidigt spetsövertag. Går den taktiken hem blir LL svår att rubba. Det skulle vara om Arsenal kan luckra upp Lucas Ladays defensiv och bomba upp den i vänstra krysset (mycket Göteborg blev det där – ber om ursäkt.)

I Brons ser vi en Rafiki Fri i full form. På nyårsaftons V75 kom Rafiki som skjuten ur en kanon, men allt det vackra i det stannade vid målfototorsk. Kan AIK gömma farsans träning i fjärde ut eller så är det hett. Mycket hett till och med.

I Stolopp över korta häcken ser vi två segersugna märrar från tillägg. Favoriter med slika förutsättningar förlorar betydligt oftare än vad de vinner. Nu är Southwind Feji inte vilken häst som helst, så visst kan det gå ändå. Legoholm Zon har tänt till i regi Aronsson. Hittar Uhrberg ryggen på Feji sista 800 blir det intressant.

Klass 1 ser ut att bli en orgie i rallarsvingar. Mest troligt kommer det bombas från alla möjliga håll när bilen lämnar. Det skulle i så fall gynna favoriten Eelis. Kan absolut vinna om det stämmer på vägen, men bakspår över korta häcken är sällan segerreceptet på V75.

Då tror jag mer på synnerligen segersugna Always On Time som vinner i elva fall av 23. Takter upp känns helt rätt på den här fartfyllda grabben. Prima vinstchans om inte spåret blir för besvärligt att hantera.

Andreas Bergman

IMG_7925

Untersteiner kör över allt med Arsenal som vapen?

15 februari – Dagens Dubbel?

Ikväll väntar Östersund-Arsenal i Europa League. På lördag startar Arsenal på V75. Untersteiner har som Arsenal rödvit dräkt. Är det det här som menas med Dagens Dubbel?

Andreas Bergman

Hästar Amundön

Snart är det sommar igen – eller?

13 februari – Att köra för bästa möjliga placering

Ta dig en titt på V64-6 Jägersro  och fundera på om Lutfi Kolgjini körde för bästa möjliga placering. Frågar du mig så gjorde han inte det. Det är inte ens nära. Stackars häst. Och grisen Kolgjini är så fulltankad med prestige att han skäller på Sjunnesson som har fräckheten att svara LK. Både Ludde och Svinstedt är de största psykopater svensk travsport skådat. Livstids avstängning för båda borde skett för länge sen.

https://www.atgplay.se/lopp/20180213-jagersro-v64?id=6

Om Jägersros måldomare förhörde Ludde? Vet ej, men det kan du mest troligt fetglömma. De är så vana med vad han pysslar med att de mest troligt blivit fullständigt vaccinerade och låter djurplågeriet fortsätta utan höjda ögonbryn. Det är en fullständig ynkedom. Hur var det nu – Sverige bästa djurskyddet i världen? Skulle inte tro det…

Andreas Bergman

IMG_8472

12 februari – Axevalla hed

Kriminellt trista tävlingar på Axevalla kommande helg. Små chanser att jag blir sugen på att analysera de här andrasorteringarna, men jag återkommer om det skulle dyka upp något intressant.

Däremot såg jag precis blivande stjärnan Zara Kronos ta andra raka för Joakim Lövgren. Vilken lekamen den tjejen har. Perfekt aktion och grym spänst. Dansade undan på lätta ben via 15 sista rundan. Den här tjejen kommer gå långt – det kan jag garantera.

Andreas Bergman

Hästar Amundön

7 februari – Finaler Valla 10 februari

Solvalla inleder med Silverdivisionen. Joakim Lövgren upptäckte senast (efter endast 30 år i branschen) att det inte är läskigt alls att avancera till dödens. Man kan till och med vinna lopp därifrån (fråga Stig H om du inte tror mig).

Måste ha varit  kul för Jairo att få vinna lopp även när utgångspostionen är djupt ner i kön. Spåret på Valla är bättre än i Kalmar. Läser dessutom in hård körning om ledningen, så jag tror Jairo ramlar ner i andra-tredje ut och sedan blir svårslagen. Dödens funkar bevisligen det med. Form slår klass brukar det heta. Om du både är klass och form – hur blir det då?

Förste utmanare är högkapable Slide So Easy. Har en brutal långspurt att spela ut. Räkna med att Flemming ställer all in 800 kvar. Vill till att konkurenterna har laddat om lagom till dess.

Augustus F är ingen bluff och mest troligt loppets ledare. Får han dämpa efter startrusningen kan han hålla undan.

Island Life är snabb och i sitt livs form och har ett brukbart spår. Om det stämmer fullt ut.

I Guld kan jag inte se annat än att snabba och spänstiga Västerboonthenews vinner igen. Om eleverna på Wången tvekar vad häst i form handlar om är det bara att spela upp News senaste tio starter. Det bara lyser om Brindeborgs springare. Västerboonthenews sköljer till spets och vem skall sedan slå honom? Sanningen att säga hittar jag ingen.

IMG_7081Västerboonthenews – ett under av spänst och passion.

Bronsdivisionen ser flera fina hästar. Så djävulskt bra som National Prince varit är det svårt att gå emot honom. Spåret är så klart ingen höjdare, men jag räknar med att Adielsson bombar framåt så fort spetsrusningen lagt sig. Svårslagen från alla positioner. Det rimliga är spets eller dödens. Spela roll – Princen är stenhård i både skalle och kropp.

Första motbud är Staro Ivy League som gått urstarkt från jobbiga lägen. Kan få allt i gapet från innern. Intressant.

Qahar QC har utvecklats markant på senare tid. Distansen är negativ, men hästen är snabbare än någonsin så det kan funka ändå. Synar dödens per omgående? Lägger sig i.

Tobacco har en rejäl rökare (japp, Göteborg) och blir farlig om överpace och hygglig resa sista rundan.

Andreas Bergman

world of sports and gambling