Allsvenskan 2018


LBBA beard

Bergman Bloggar – aldrig offside.

Det jag först konstaterar är att Allsvenskan 2018 är bättre än någonsin. De som trott att Malmös framgångar och pengar skulle göra Allsvenskan ointressant är snett på det. Tvärtom – de andra klubbarna har tidigt insett att de måste finna nya vägar för att utmana. Som att anställa tränare som Graham Potter som vågar, vill och kan.

Cementtränare som Nanne Bergstrand och Jörgen Lennartsson kan aldrig utveckla Allsvenskan till något bättre och mer underhållande. All sån skit tillhör det förgångna. Ett måste att fler klubbar vågar pröva unga och moderna tränare med nya tankesätt.

Här följer min ranking.

1  Malmö FF ser minst lika vassa ut som tidigare. Upplagt för ett tredje raka SM-guld? Mycket möjligt. Speciellt om det blir som jag tror att svensk fotbolls största talang sedan Zlatan, Carlos Strandberg, bombar in 20 baljor. Tränare Magnus Pehrsson ser konstant lika orolig ut som en förälder på sonens första dag i skolan. Tror att Pehrsson är största hindret mot en ny titel.

2 Östersund har gått fram som en skogsbrand i medvind. Frågar du mig hänger Östersunds framtida öde inte på om några av toppspelarna lämnar. Det värsta tappet vore om Graham Potter försvinner. Finns påtaglig risk att engelska klubbar rycker i Potter. Om inte blir Östersund ånyo ett topplag för Potter är magi.

3 AIK har värvat bra och har fått ihop en slagkraftig trupp. Som vanligt är hybris största hindret mot framgång. Får man bukt med den åkomman kan det räcka hela vägen. Frågar du mig så är Bahouis återkomst Gnagets klart vassaste nyförvärv. Kriminellt snabb och spelsinne och teknik är även de av sorten klasse 1. En synnerligen sevärd spelare.

I tillägg som baggen säger: Nisse lämnar per omgående efter problem med pumpen. Det var det sämsta som kunde hända Gnaget. Nisse har år efter år varit AIK´s pumpande hjärta. Älskad och kultförklarad av fansen för sin offervilja och kompromisslösa spelstil.

Johansson har varit en svårknäckt nöt i den defensiva linjen och titt som tätt gjort mindre vackra mål där han brötat in bollen i mål som en brunstig flodhäst. Nu är det slut med det och jag tror det kommer märkas. Så in åt helvete kommer det att märkas. Den sortens spelare växer nämnligen inte på trän.

4 Häcken kan vara glada att den koleriske Stahre drog till Staterna. Andreas Alm är en bättre tränare med ett skönt lugn och lagom dos självförtroende. Truppen ser som ofta förr spännande ut. Alm kan mycket väl vara mannen att få ut full effekt ur Hisingslaget. Häcken är en ständig dark horse.

5  IFK Norrköping har en trygg grund att stå på med mycket rutin och en vass tränare. Lägg till en tung offensiv och Peking blir att räkna med. Hög tid för Simon Thern att visa hur bra han är – egentligen…

6 Elfsborg har till slut gjort sig av med tränaren som är mer knastertorr än Nanne Bergstrand. Istället har man värvat en modern och smart tränare – Jimmy Thelin. Har en gedigen grundstomme som kryddats med en del offensiv kvalité. Kanske inte bär frukt fullt ut redan i år, men på sikt kan det (tyvärr) bli bra.

7 Djurgården blandar och ger. En bra dag kan DIF slå vem som helst i Allsvenskan. En dålig torska mot BP. Klassiskt mittenlag.

8 Kalmar FF har en hel del bra spelare som skulle kunna göra skillnad. Speciellt nyförvärvet Mikael Dyrestam känns intressant. Dyrestam som gjorde det mycket bra i IFK Göteborg och nu är  tillbaka efter en utlandsejour i Norge och Holland.

Stora minuset för Kalmar är betongröven och bakåtsträvaren Nanne Bergstrand som hellre spelar 0-0 än 3-3. Då var då. Nu är nu. Bye bye Bergstrand.

9 IFK Göteborg var urusla förgående säsong. Mycket beroende på tränare Jörgen Lennartsson som spelade i princip samma elva oavsett utfall. Att Lennartsson och Gren aldrig satt på samma flight gjorde prestationerna ännu sämre. Talangen Sebastian Ohlsson fick inte spela en enda minut i Allsvenskan. Bara för att Lennartsson inte ville ha med honom i truppen överhuvudtaget. Så oproffsigt att man häpnar. Prestige är sällan en framgångsfaktor.

IFK Göteborgs fans kan inte räkna med annat än en liknande placering som förra säsongen. Nya tränaren Poya Asbaghi ger ett gediget intryck. Kombinationen självförtroende och ödmjuk ådra parad med intelligens och kreativitet räcker en bra bit. Om du har bra spelare att tillgå. Synd att säga att IFK Göteborg anno 2018 har det. Sören Rieks gjorde förra året sin sämsta säsong i Blåvitt, men är i grunden en klasspelare för att vara Allsvenskan. Det tappet kan bli kännbart eftersom ingen av liknande virke har anslutit.

IMG_0445Blåvitt bygger nytt och fräscht. Blir det början på en ny storhetstid eller blir klubben kvar i bottenträsket?

Pontus Dahlberg är klar för Watford, men lånas ut till IFK under våren. Vad Änglarna sedan får mellan stolparna är oklart. Liten chans att det blir tal om någon lika vass.

För mig som håller på IFK Göteborg spelar det ingen roll alls om de blir sjua eller elva. Det är först den dagen Berg, Wendt, Wernbloom och Svensson är tillbaka som Änglarna blir att räkna med igen.

10 Örebro är så mycket mellanmjölk det bara är möjligt. Varken goda nog att vara ett topplag eller så dåliga att de behöver oroa sig för nerflyttning. Gäsp grande gigante.

11 Sirius svarade för en urstark insats som nykomling. Har ett spännande lag med flera talangfulla spelare i mix med rutin som Philip Haglund. Kim Bergstrand är en tränare jag håller högt. Mer mitten än botten är min tro.

12 Hammarby har en sportchef och tränare som känns match made in heav…hell. Jesper Jansson är det största skämtet bland sportcheferna i Allsvenskan. Totalt talanglös. Hammarby är så kriminellt uselt skött i alla led. I tillägg: En gigantisk publik de inte förtjänar.

Men att svepa bärs efter bärs på Kvarnen och diskutera stenåldersgamla minnen skall tydligen också vara en upplevelse. Med en dålig start kan Hammarby mycket väl spela i Superettan nästa säsong. Precis så illa ser det ut.

13 Dalkurd gick som en raket genom seriesystemet för att sedan stanna upp ett slag. Nu har man laddat om och den satsningen gav entrébiljett till Allsvenskan. Mycket av spelidén bygger på teknik och att våga. Hur långt det räcker till är svårt att sia om – kan bli en bit bättre än vad jag rankar.

14 GIF Sundsvall gjorde en hyfsad säsong för att vara dem. Känns inte som att stan backar upp klubben som sig bör. Därmed bör det bli ännu en säsong som lindansare. 50/50 att de klarar sig kvar.

15 Trelleborg gjorde det bra som tog sig till Allsvenskan. Förvisso från en rekordsvag Superetta. Truppen är inget man skrämmer barn med. Mest troligt blir det bara en säsong i Allsvenskan.

16 Brommapojkarna noterar flera tunga tapp där Olof Mellberg kan visa sig det tyngsta. BP har smakat på Allsvenskan flera gånger tidigare. Den här gången blir det mycket svårare att plocka poäng då många lag är så mycket bättre jämfört med senast BP spelade i högsta serien. Trots att BP är överlägset störst sett till antalet lag i serier (över 100) kan man inte heller denna säsong räkna med mycket publik. Given jumbo.

Andreas Bergman

world of sports and gambling